tiistai 5. elokuuta 2014

kruunuvuorenhuvilat

Käytiin eilen katsomassa Laajasalossa Kruunuvuorenrannan huvila-aluetta. Kuulin niistä kaverilta, en oikeastaan tiennyt mistä on edes kysymys, ennen kuin aloin selvittämään asiaa :) En tiennyt huvila-alueesta mitään ja oli jännä mennä käymään siellä. Ennakko-odotuksia oli, liityin Kruunuvuorenhuvlita-ryhmään, luin jonkin verran taustoja, ja historiaa ja katselin kuvia. Mielenkiintoisen ja mystisen oloinen paikka. Sinne siis.

Mua jännitti mennä sinne. Siis naurettavaa, mennä katsomaan jotain taloja. Olen kova ylireagoimaan ja -aistimaan kaikkea, ja kuvittelin että vanhojen huviloiden nurkissa narisee oudosti. Vanhat talot tietysti narisivat ja nitisivät. Mustat ikkuna-aukot olivat aika jänniä ja mielikuvitusta lennättävää nähtävää. Niin paikanpäällä, kuin vielä kuvissakin. Ja mulla on vilkas mielikuvitus, usein myös pelkään henkeni edestä.. Mutta suurella kiinnostuksella, kunnioituksella ja mystiikanhalulla lähdettiin tutkimaan paikkoja :)

Illallakin vielä mietin mitä kaikkea tuolla on yli sadan vuoden aikana tapahtunut. Miksi alue on jätetty niin kokonaan oman onnensa nojaan. Mitä siellä on tapahtunut? Jotain varmaan.

Huvila-alue rakennettii 1900- luvun alussa, sodan jälkeen  ne siirtyivät Neuvostoliiton omistukseen jonka jälkeen huvilat olivat Neuvostoliittolaisten ja Suomalaisten juhlakäytössä
1955 vuorineuvos Aare Aarnio, jonka tavoitteena oli tehdä siitä asuinalue, osti ne itselleen. Alue on edelleen hänen omistuksessaan.
Huvilat olivat Arnion työntekijöiden käytössä.

Taloissa on asuttu viimeksi 80-luvun lopulla, talojen ympäristössä oli paljon vanhoja tavaroita ja sanomalehtiä siltä ajalta. Lehdet Siiri nimiselle naisella osoitettuja. Illallakin vielä mietin mitä kaikkea tuolla on yli sadan vuoden aikana tapahtunut. Miksi niin hieno alue on jätetty niin kokonaan oman onnensa nojaan? Mitä siellä on tapahtunut?

Helsingin kaupunki pyyttää selvtystä. Kruunuvuorenranta saa elää enää muutaman vuoden kauhuromanttista Prinsessa ruususen unta. Suunniteltu 10 000 ihmisen asuinalue. Kaupunki luvannut tehdä huvila-alueesta virkistysalue
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti